Scoor je rijbewijs bij FOKKE

boek nu je gratis proeflesTips voor een zuinige rijstijl.

Hoeveel brandstof je auto verbruikt hangt af van het soort auto waarin je rijdt en van je rijstijl. Door zuinig te rijden verbruik je minder brandstof . Daarmee voorkom je veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. Ook jouw rijstijl maakt veel uit voor het milieu. Lees hier wat jijzelf kan doen.

 1. Maak gebruik van je navigatiesysteem om zo recht mogelijk op je doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kun je kiezen voor de meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie "kortste route" vaak het beste.
 2. Maak gebruik van het start/stop systeem indien aanwezig.
 3. Wees bewust van het feit dat een koude motor tweemaal zoveel brandstof verbruikt dan een motor die goed is opgewarmd. Daarnaast is hoge toeren maken met een koude motor slecht voor je voertuig. Om zuinig te rijden dien je dus laag in de toeren te rijden tot de motor voldoende is opgewarmd.
 4. Probeer zo in te parkeren dat je direct kunt wegrijden zonder dat je moet keren. Dus achteruit in het vak parkeren geniet de voorkeur. De auto keren met koude motor direct na vertrek is meer vervuilend voor het milieu dan wanneer je dit met een warme motor doet.
 5. Kies voor Cruise Control om gelijkmatig gas te geven en een vaste snelheid aan te houden. Door minder gas te geven en minder te remmen loopt je motor efficiënter en dus zuiniger.
 6. Kies de juiste versnelling. Probeer te voorkomen dat de motor van het voertuigovertoeren of ondertoeren maakt. Door op het juiste moment door te schakelen gebruik je het vermogen optimaal, en levert het minder kans op beschadiging van de motor en daarmee waarborg je zuinig rijden.
 7. Anticipeer op het verkeer. Om zuinig te rijden en tegelijkertijd je rijcomfort te verhogen dien je vooruit te kijken in het verkeer zodat je tijdig kunt anticiperen op diverse verkeerssituaties. Hiermee voorkom je dat je abrupt moet reageren door te remmen of gas te geven en haal je de excessen uit je rijstijl.
 8. Probeer onnodig elektriciteitsgebruik te voorkomen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld, overdag rijden met de Daytime Running Lights in plaats van de dimlichten.
 9. Trek langzaam op. Door rustig op te trekken bespaar je brandstof en tegelijkertijd bespaar je op onderhoud en slijtage .
 10. Onderhoud je voertuig voldoende. Door je voertuig tijdig van onderhoud te voorzien bevorder je de levensduur van je voertuig maar zorg je er direct voor dat je voertuig zuinig blijft rijden.
 11. Controleer regelmatig de bandenspanning. Door een te lage bandenspanning verhoog je de weerstand en draagt bij aan een tot 5% hoger brandstofgebruik.
 12. probeer kalm te rijden. Bij korte ritten ( tot een uur ) is de tijdwinst door hard rijden zeer minimaal. Blijf binnen de maximale snelheid rijden om de luchtweerstand te verlagen. Daarnaast zorgt een kalme rijstijl ervoor dat je minder hoeft te remmen en te accelereren waardoor je direct zuiniger rijdt en levert minder stress op.
 13. Airco slim gebruiken.Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstof verbruik en dus de CO2 emissie fors verhogen. De uitstoot van schadelijke emissies kan eveneens worden verhoogd. Wil je brandstof besparen en het milieu minder belasten, schakel de airco dan alleen in als het echt nodig is.
 14. Korte ritten. Meer dan de helft van de autoritten is korter dan 10 kilometer, een prima afstand om gewoon op de fiets te doen. Bij korte autoritten wordt in de regel relatief veel met koude motor gereden waardoor het brandstofverbruik en dus de CO2 uitstoot relatief hoog is en het milieu zwaarder wordt belast. Er zijn nog veel meer voordelen oma de fiets te pakken: je kan je fiets vrijwel overal gratis parkeren, en je voorkomt onnodige slijtage van je auto door het rijden met een koude motor. Een koude motor zorgt ook voor relatief meer vervuiling. En al die korte ritten vinden vaak in de stad plaats en hebben dan een nadelige invloed op de lokale luchtkwaliteit. Pak daarom ook eens lekker de fiets!
 15. Haal overbodige bagage uit je auto. En rijdt niet onnodig met bijvoorbeeld een imperiaal. Extra bagage betekent extra gewicht, meer brandstof verbruik en dus een hogere CO2 uitstoot.

Ik ben Fokke De Haan en ik help graag anderen op weg en de weg op. Zodat zij veilige, bekwame en ook milieubewuste automobilisten worden. Wil jij ook meer weten over een milieubewuste rijstijl, neem contact op met Rijschool FOKKE Sneek. Ook kan je je nog aanmelden voor een milieubewuste rijopleiding bij Rijschool FOKKE in Sneek.
E-mailen
Bellen
Map
Info