Scoor je rijbewijs bij FOKKE

boek nu je gratis proefles



Wat weet jij over ADAS?

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems, wat geavanceerde rijhulpsystemen betekent. Dit zijn technologieën die zijn ontworpen om de bestuurder te ondersteunen en de veiligheid van het voertuig te verbeteren. ADAS-systemen maken gebruik van verschillende sensoren, camera's, radar en andere technologieën om de omgeving van het voertuig te monitoren en snel te reageren op veranderende omstandigheden op de weg. Enkele veelvoorkomende ADAS-functies zijn onder andere:

  • Adaptieve cruisecontrol (ACC): Past de snelheid van het voertuig automatisch aan om een veilige afstand tot het voorliggende verkeer te behouden.
  • Automatische noodstop (AEB): Kan het voertuig automatisch tot stilstand brengen als er een dreigende botsing wordt gedetecteerd en de bestuurder niet snel genoeg reageert.
  • Lane Departure Warning (LDW) en Lane Keeping Assist (LKA): Waarschuwt de bestuurder als het voertuig onbedoeld van rijstrook dreigt te wisselen en kan indien nodig corrigerende stuurinvoer bieden.
  • Blind Spot Detection (BSD): Waarschuwt de bestuurder voor voertuigen in de dode hoek, waardoor het veiliger wordt om van rijstrook te veranderen.
  • Verkeersbordherkenning (TSR): Detecteert verkeersborden en geeft relevante informatie weer aan de bestuurder, zoals snelheidslimieten.
  • Parkeerhulpsystemen: Omvatten functies zoals automatisch inparkeren, 360-graden camera's en parkeersensoren om het parkeren te vergemakkelijken.

Deze systemen dragen bij aan de verbetering van de verkeersveiligheid en verminderen het risico op ongevallen door menselijke fouten. Het is belangrijk op te merken dat hoewel ADAS de rijveiligheid kan vergroten, bestuurders nog steeds de verantwoordelijkheid hebben om alert te blijven en de controle over het voertuig te behouden.

Vragen over rijhulpsystemen tijdens het praktijkexamen.


Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Hierbij kun je vragen krijgen over rijhulpsystemen. Net zoals er bijvoorbeeld vragen kunnen worden gesteld over de lampjes op het dashboard. Je hoeft niet alle rijhulpsystemen van het examenvoertuig op te kunnen noemen, maar je kunt wel vragen krijgen over bijvoorbeeld het belang van schone sensoren.

Voorbeeldvragen:

  • Welke ervaring heb jij met het gebruik van rijhulpsystemen?
  • Heb je wel eens meegemaakt dat de auto onverwacht reageerde door een rijhulpsysteem?
  • Waar zie je de informatie als het rijhulpsysteem je informeert?
  • Wat kan een gevolg zijn van een vervuilde sensor op de werking van rijhulpsystemen?



E-mailen
Bellen
Map
Info